Khamis, 10 November 2011

Resepi Almond London

resepi ni percume utk korg. ^_^
(Almond London)
Biskut:
250 gm butter( kalau nk pakai margerin pn boleh )
125 gm gula castor
1 biji telur
1 tsp esen vanilla
50 gm serbuk badam
200 gm tepung jagung
300 gm tepung gandum
2 sudu tepung beras
1 tsp baking powder
Hiasan:
200 gm kacang badam (digoreng tanpa minyak, api kecil atau bake sekejap dlm oven selama 10-15 minit suhu 150C)
50 gm badam cincang (utk hiasan : bake sekejap dlm oven selama 10 minit atau hungga keperangan )
+/- 700 gm coklat ( saye guna compound coklat lebih baik dr cooking coklat )
3 sudu cocoa butter

Cara-cara

Pukul butter dengan gula hingga kembang.Masukkan telur, esen vanilla dan dipukul lagi. Masukkan serbuk badam, kacau.Ayak bersama tepung jagung, tepung beras, baking powder dan gaulkan bersama adunan tadi.Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh.Bentukkan doh menjadi bulat-bulat kecil/lonjong & masukkan kacang didalamnye.Letakkan diatas dulang pembakar yg telah dilenserkan sedikit butter(xnk lenser pn xpe).Bakar pada suhu 200'c.d selama 20 minit atau sehingga kekuningan (bkn warna coklat, kalau coklat tu dah terlebih masak.) nk taw biskut tu dah masak ke belum, tngk bawah biskut tu sudah kuning keemasan..
Cairkan coklat masak dengan kaedah "double-boil" dan masukkan cocoa butter sehingga cair dan tidak berketul.Masukkan biskut tadi ke dalam mangkuk kertas dan tuang atau celup coklat masak. ( guna pipe untuk sadur coklat...x comot sgt!!) #Awas, coklat panas!.Taburkan sedikit badam cincang utk hiasan.Biarkan ia kering seketika dan sedia dimakan atau disimpan. Selamat Mencuba ^_^

2 comments:

Tanpa Nama berkata...

nyumy nyumy! sedapnya!

isa Kamal Mokhtar berkata...

sedap sgt :) sampai ade yg order dari jauh terengganu sana :)